De collectie van het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd om zijn schilderijen van grote meesters als Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Piet Mondriaan en Georges Seurat. Maar de collectie is nog veel rijker. De tentoonstelling Het leven getekend toont een selectie van honderdvijftig werken uit de meer dan 4.500 tekeningen, pastels, aquarellen en prenten uit de periode 1850-1950.

Uit het leven gegrepen

De werken op papier van kunstenaars als Jozef Israëls, George Breitner, Bart van der Leck, Georges Seurat, Odilon Redon en Paul Signac laten het alledaagse leven zien. Mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoals de zwoegende vissers van Jan Toorop of de danseressen van Marius Bauer en Pablo Picasso, of juist op rustmomenten, zoals de in gedachten verzonken vrouwen van Suze Robertson en Charley Toorop. Het straatleven en het nachtleven zijn geliefde thema’s in de aquarellen en houtskooltekeningen van Isaac Israels, Leo Gestel en Alexander Bogomazov.

Tekenboek

Bij de tentoonstelling verschijnt het Tekenboek met twaalf uitdagende opdrachten en leuke tekentips. Voor iedereen die graag tekent of graag meer wil tekenen. Het Tekenboek is verkrijgbaar in de museumwinkel voor slechts €2,-.

Lezing

Op zaterdag 16 november 2019 en zondag 19 januari 2020 organiseert het museum een lezing als inleiding op de tentoonstelling.
Isaac Israels, Vrouw met blauwe hoed, Londen, circa 1920

Het leven getekend komt mede tot stand met steun van:

Beeld: Isaac Israels, Vrouw met blauwe hoed, Londen, circa 1920